Apie Ūkį
Hacienda Sonora nuo pat savo veiklos pradžios yra specializuotos kavos pasaulio dalis, pirmaujanti inovacijų srityje, naudojanti įvairius apdorojimo metodus ir augalų veisles. Ūkyje auginama daugiau kaip 20 veislių, viena iš jų – „Geisha“. Be to, kad pasižymi išskirtine kokybe ir unikaliu gėlių skonio profiliu. Natūralus džiovinimo procesas, taikomas šiai mikropatrijai, sustiprina įvairių vaisių natas, lydinčias tropinį aromatą.
Hacienda Sonora priklauso Guardia šeimai jau daugiau nei šimtmetį. XX a. septintajame dešimtmetyje, kai Alberto perėmė ūkį, jis pradėjo didžiąją dalį žemės apsodinti kava, kuri netrukus tapo pagrindiniu pajamų šaltiniu. 1999 m. esant istoriškai žemoms kavos kainoms, Alberto investavo į malūną, kad galėtų maksimaliai pagerinti kavos kokybę, ir taio tapo labai alternatyvių tam laikmečiui apdorojimo metodų, tokių kaip Honey ir Natural, pradininku. Taip pat tapo gyvu įrodymu, kaip skirtingos kavamedžio veislės atspindi skirtingą skonio charakterį ir kompleksiškumo lygį puodelyje. 2011 m. Alberto sūnus Diego prisijungė prie veiklos kaip vienas iš vadovų. Šiuo metu „Hacienda Sonora“ kultyvuoja daugiau nei 20 skirtingų veislių augalų 80 ha kavos (+ 20 ha miško rezervato) ir yra žinoma kaip svetinga vieta kavos profesionalams mėgėjams.
Apdorojimas
Kavos uogos nurenkamos rankiniu būdu, plovymo būdu atskiriamos plūduriojančios uogos. „Penagos“ aparatu, kuris išsaugo 100 % minkštimo pašalinamos luobelės. Džiovinimas vyksta keliais etapais, pradžioje uogos džiovinamos „Patio” terasoje devynias dienas. Po pirminio džiovinimo pupelės tris dienas ilsinamos sandėlyje kontroliuojamoje aplinkoje 14 % drėgnumo ir 20 °C.
Vėliau jos džiovinamos mechaniniu būdu, kad būtų užtikrintas geresnis vienoduma ir pupelės džiutų tolygiai, stebima kad temperatūra neviršytų 35 °C. Procesas baigiais kai kavos pupelių drėgmė pasiekia 10,5 %. Po džiovinimo pupelės du mėnesius ilsinamos pergamente, ir tada rūšiuojamos pagal svorį, dydį, tankį ir spalvą.