Espresso kava

Espresso kava – koncentruotas skonis mažame puodelyje

Ar kada ragavote tikros, kokybiškos espresso kavos? Espresso kava – subtilus, itin rafinuotas ir pretenzingas gėrimas, paliečiantis net ir pačius tolimiausius skonio receptorius. Tai tokia kava, kuria mėgautis išdrįsta toli gražu ne kiekvienas. Aromatinga, sodraus skonio ir puikiai tonizuojanti kava espresso – mažas iššūkis kasdienybėje.

Kaip paruošti espresso kavą?

Espresso kava ruošiama 86–90 °C temperatūros vandenį sukant 8–10 atmosferų slėgiu per smulkintas ir suspaustas kavos pupeles. Dažniausiai espresso kava gaminama iš arabica pupelių. Ko gero, visiems žinoma, kad espresso kava yra ypač koncentruota, sodraus skonio ir aromato, stipriai tonizuojanti, tačiau mažai kas žino, kad egzistuoja kelios jos ruošimo technologijos.

Tradicinė kava espresso – plačiausiai žinomas skonis. Šios kavos ruošimas itin paprastas: 25–30 ml gėrimo gaminama išsunkiant 7–8 g kavos pupelių per 20–30 sekundžių. Kitaip tariant, santykiu 1:2 gaunama 30–40 mg kofeino turintis gėrimas.

Dvigubas espresso – kaip sufleruoja pats pavadinimas, gaminamas tokiu pat santykiu, tačiau dvigubai didesnis kiekis: 50–70 ml kavos gaminama išsunkiant 14–20 g kavos pupelių per 20–30 s. Ši kava ruošiama taip pat santykiu 1:2, tik vienoje porcijoje kofeinas siekia 60–120 mg.

Ristretto galima vadinti du kartus stipresniu espresso. 15–25 ml ristretto gaunama išsunkiant 14–20 g kavos pupelių per 10–15 s. Kavos ir vandens santykis čia yra vienodas: 1:1.

Lungo – švelniausias espresso. Jis ruošiamas santykiu 1:3 ar net 1:4: iš 7– 20 g kavos pupelių išsunkiant per 40–60 s gaunama 30–120 ml.

Kaip gerti espresso kavą?

Dabar jau žinome, kaip virti espresso kavą, tad metas pakalbėti apie tai, kaip šį gėrimą ragauti. Kaip gerti espresso kavą griežtų taisyklių nėra. Visgi, dėl stipraus tonizuojančio poveikio rekomenduojama ja mėgautis tik pirmoje dienos pusėje. Ko gero, pastebėjote, kad kartais kavinėse prie espresso patiekiama ir stiklinė vandens. Vanduo espresso kavos gėrimo rituale atlieka svarbų vaidmenį – jis leidžia atgaivinti skonio receptorius ir pajusti tikrąjį kavos skonį.