Kaip pasirinkti kokybiškas kavos pupeles namų kavos gaminimui

Kokybiškos kavos pupelės daugiau nei tik kavos pupelės. Tai harmoningas ir subalansuotas skonis, šviežias ir malonus aromatas, mėgstamas ir jau pamiltas poskonis. Tai žvalus rytas, maloni pertrauka tarp dienos rūpesčių ar įsimintino susitikimo liudininkas. Kokybiškos kavos pupelės – vienas iš pagrindinių ingredientų, norint savo namuose pasiruošti kvapnų, prabangų kavos puodelį, primenantį tą įsimintiną kavą pamėgtoje […]

Kokybiškos kavos pupelės daugiau nei tik kavos pupelės. Tai harmoningas ir subalansuotas skonis, šviežias ir malonus aromatas, mėgstamas ir jau pamiltas poskonis. Tai žvalus rytas, maloni pertrauka tarp dienos rūpesčių ar įsimintino susitikimo liudininkas. Kokybiškos kavos pupelės – vienas iš pagrindinių ingredientų, norint savo namuose pasiruošti kvapnų, prabangų kavos puodelį, primenantį tą įsimintiną kavą pamėgtoje kavinėje.

Kokie faktoriai lemia kavos pupelių kokybę?

Kokybiška kava prasideda nuo kokybiškos kavos pupelės. O pačios pupelės kokybę lemia ne vienas faktorius. Tam, kad kavos pupelės būtų laikomos kokybiškomis, jos turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Kiekvieno kavos mylėtojo skonis skirtingas, tad vienos geriausios kavos, sužavėsiančios kiekvieną, paprasčiausiai nėra. Geriausios kavos pupelės – individualus pasirinkimas. Visgi, egzistuoja keli dalykai, kurie gali jums padėti išsirinkti kokybiškiausią ir jūsų skonius atitinkantį variantą.

Rūšis

Pirmiausiai, kavos pupelių kokybę gali išduoti pupelių rūšis. Pačios populiariausios ir kokybiškiausios pupelės – arabika, antroje vietoje yra intensyviu, šiek tiek karčiu skoniu pasižyminčios robusta pupelės. Tad norint išsirinkti kokybiškesnes pupeles, pirmiausia, reikėtų atkreipti dėmesį kokios tai kavos pupelės, mat asortimente galima rasti tiek arabika, tiek robusta ar net jų mišinių. Kavos vertintojų atrinkta rūšinė kava – kokybės garantas. Tai kava, kuri atitinka aukščiausius kavos vertintojų kriterijus, yra vienos rūšies, kilusi iš vieno regiono ir pasižymi itin geru skoniu.

Kavos pupelių kilmė

Peru, Papua Naujoji Gvinėja, Kolumbija, Brazilija, Gvatemala – ko gero, geriausiai žinomos kavos gimtinės. Ir išties, šiose šalyse ar jų regionuose užauginama kava pasižymi itin aukšta kokybe. Pastaruoju metu į kavos pasaulį su itin kokybiškomis kavos pupelėmis žengia ir gilias kavos tradicijas turinti Kinija. Renkantis kokybišką kavą derėtų ieškoti kavos pupelių, kurios yra iš to paties regiono, kitaip tariant, ne kavos mišinius. Neapsigaukite – kavos mišiniuose esanti kava taip pat kokybiška, juose sukuriami unikalūs skoniai, tačiau renkantis viename regione ar net viename ūkyje augintas pupeles pajusite grynesnį pupelių skonį.

Aukštis, kuriame augo kavos pupelės

Gal ir skamba keistai, tačiau kavos pupelių kokybė ir skoninės savybės priklauso nuo to, kokiame aukštyje augo kavamedžiai. Ant kavos pakelių dažnai galima pamatyti užrašus: 600 metrų, 1200 metrų, 2000 metrų ir daugiau. Tai reiškia, kad kava buvo auginama tiek metrų virš jūros lygio, kiek nurodyta. Kuo aukščiau auginamos kavos pupelės, tuo jos bręsta lėčiau, o tai reiškia, kad jos yra aromatingesnės, pasižyminčios geresne tekstūra, kokybiškesnės.

Kavos pupelių apdorojimo būdas

Kavos pupelėms apdoroti dažniausiai pasitelkiami du būdai: sausasis (dar vadinamas natūraliuoju) ir drėgnasis. Sausuoju metodu pupelės apdorojamos tiesiog jas kartu su uogų minkštimu džiovinant saulėje. Sausuoju būdu apdorotos pupelės pasižymi vaisiniu saldumu. Drėgnuoju būdu apdorojant pupeles naudojamas vanduo: iš pradžių kavos pupelės supilamos į talpą su vandeniu, vėliau jos patenka į prietaisą, kuris atskiria kavos uogos minkštimą nuo pupelės ir vėl dedamos į konteinerį su vandeniu fermentuotis. Fermentuotos pupelės dar kartą plaunamos ir tik tada džiovinamos. Taip apdorotos pupelės yra rūgštesnės, nei apdorotos sausuoju būdu. Pasaulyje žinomi dar du kiek mažiau populiarūs kavos apdorojimo būdai – medaus (apdirbimas panašus kaip ir drėgnojo metodo, tik čia kavos uogos fermentuojamos trumpiau) ir anaerobinis (kai kava fermentuojama be deguonies) ir keli itin retai naudojami būdai.

Skrudinimas

Kokybiškos kavos pupelės bus tos, kurios yra neseniai skrudintos. Bėgant laikui skrudintų kavos pupelių aromatingumas silpsta, tad rekomenduojame visada atkreipti dėmesį į pupelių skrudinimo datą. Kai kurie kavos pardavėjai, kaip, pavyzdžiui, cofmos.lt, siekdami išlaikyti aukščiausią kavos pupelių kokybę, kavą skrudina patys. Taip kavos mėgėjus pasiekia pačio šviežiausio skrudinimo kava. Be skrudinimo šviežumo svarbus ir skrudinimo lygis. Tamsaus skrudinimo kavos pupelės tinkamiausios espresso kavai, o šviesiau skrudintos puikiai tinka plikomai kavai ar kavos aparatams.

Kiti straipsniai

Kavos pupelės namuose: kaip jas laikyti?

Kava, ar kavos pupelės randamos, ko gero, visuose namuose. Lietuviai taip pamėgę šį gėrimą, kad tiesiog neįsivaizduoja ryto be garuojančio šio gėrimo puodelio. Bet ar žinote, kad blogai sandėliuojama šviežiai [...]
Skaityti

Kada kava tampa rūšine kava?

Ar esate kada ragavę tikros rūšinės kavos? Tokios, kuri savo tobulai subalansuotu skoniu, atrodo, kiekvieną pokalbį paverčia daug malonesniu, o kiekvieną poilsio minutę – ilgesne. Tobulą kavos puodelį pasiruošti nesudėtinga [...]
Skaityti

Kaip pasirinkti tinkamo skrudinimo kavą?

Šviežiai skrudinta kava – kiekvieno gero ryto ingredientas. Ko gero, esate pastebėję ant kavos pakuočių esančią informaciją apie kavos skrudinimą. Dažnai kavos skrudinimo lygis nurodomas žodžiais „Šviesaus“, „Vidutinio“, „Vidutiniškai tamsaus“ [...]
Skaityti