- Kava be kofeino
Kava be kofeino – būdas mėgautis kava be kofeino poveikio
Norėtumėte dar vieno kavos puodelio, tačiau jau suvartojote rekomenduojamą kofeino dienos normą arba jaučiate, kad širdies darbas ir taip padažnėjęs? O gal netoleruojate šios medžiagos ir išvis negalite mėgautis šiuo gėrimu? Kava be kofeino – būdas išspręsti šias problemas. Kokybiškos kavos pupelės be kofeino ir malta kava be kofeino – tai, ko vis dažniau ieškoma parduotuvių lentynose.
Kas yra kofeinas ir koks jo poveikis žmogui?
Natūraliai kofeinas išgaunamas iš kavamedžių sėklų, arbatžolių, kolamedžio riešutų. Tai yra medžiaga, kuri stimuliuoja žmogaus medžiagų apykaitą, kvėpavimą, kraujotaką. Dažnai kofeinas vartojamas siekiant padidinti fizinį ar protinį darbingumą, siekiant spartinti širdies darbą ar sustabdyti melatonino (miegą skatinančio hormono) gamybą. Kofeino šiandien galime rasti ne tik kavos puodelyje: jis dedamas į įvairius gaiviuosius ir energinius gėrimus, į kai kurį maistą ar net vaistus. Visgi, ne visi žmonės gali toleruoti kofeiną: kai kurie yra jiems alergiški, kiti vartoja su šia medžiaga sunkiai suderinamus vaistus. Be to, vengti kofeino rekomenduojama ir besilaukiančioms, turintiems širdies sutrikimų, sergantiems depresija, nerimo sutrikimais ar patiriantiems didelį stresą. Būtent tokiais atvejais puikiu sprendimu gali tapti kava be kofeino – skonis tas pats, o poveikio jokio!
Kava be kofeino – kas tai?
Dažnai klaidingai manoma, kad be kofeino kava yra beskonė. Deja, bet tai nėra tiesa. Pats kofeinas yra karti, bekvapė, baltos spalvos medžiaga, tad ją pašalinus iš kavos, šios skonis išlieka toks pat malonus. Kava be kofeino sukurta tam, kad ja galėtų mėgautis tiek kofeino netoleruojantys, tiek ypač mėgstantys šį gėrimą, tačiau besibaiminantys, kad didelė kofeino dozė gali pakenkti sveikatai ar gerai savijautai. Vengiant kofeino nebūtina atisakyti pačios kavos – galite mėgautis kava, iš kurios ši medžiaga pašalinta.
Kofeino šalinimo būdai
Kiekvienoje kavos pupelėje yra apie 1000 įvairiausių cheminių elementų, nulemiančių kavos skonį, aromatą ir net spalvą. Dažnai siekiant pašalinti tik kofeino molekules kyla nemažai iššūkių, mat tai padaryti yra išties sudėtinga. Kofeinas yra tirpus vandenyje, tad iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad jį pašalinti nesudėtinga, tačiau reikia nepamiršti ir tai, kad iš minėtų 1000 cheminių elementų vandenyje tirpus ne tik kofeinas, tad norint kitus elementus išsaugoti prireikia nemažai darbo. Kofeinas šalinamas visada iš dar žalių, neskrudintų, kavos pupelių ir taip išgaunamos kavos pupelės be kofeino, kurios vėliau apdirbamos kaip įprastos pupelės. Pasaulyje populiariausi trys būdai, kuriais išgaunama kava be kofeino.
- Kofeino šalinimas iš kavos tirpikliais. Šalinant šiuo metodu, pirmiausia, kavos pupelės garinamos arba merkiamos į vandenį, kad galima būtų lengviau išskirti kofeiną. Iš mirkytų pupelių kofeinas tirpikliu šalinamas dviem būdais: tiesioginiu (mirkant tirpiklyje) arba netiesioginiu (mirkant pupeles vandenyje tol, kol iš jų išsiskiria kofeinas ir kitos medžiagos, tuomet iš vandens tirpikliu pašalinamas kofeinas ir į šį skystį vėl grąžinamos pupelės, kur jos susigrąžina likusias skonio molekules). Dažniausiai naudojamas metileno chloridas arba etilio acetatas.
- Kofeino šalinimas „Swiss Water Process“ metodu. Šis metodas ypatingas tuo, kad juo galima pašalinti net 99,9 proc. kavoje esančio kofeino. „Swiss Water Process“ pagrindas panašus į ankščiau minėtą metodą, tik skiriasi tuo, jog iš vandens, kuriame buvo mirkytos žalios pupelės, kofeinas šalinamas specialiais anglies filtrais, o vėliau į šį skystį merkiamos ne jau mirkytos, bet naujos kavos pupelės. Taip iš naujos kavos pupelių partijos į vandenį išsiskiria tik kofeinas, nes likę elementai vandenyje jau yra likę iš pirmosios partijos. Šis metodas dažniausiai naudojamas aukštos kokybės rūšinei kavai.
- Kofeino šalinimas iš kavos anglies dvideginiu (CO2). Tai pats naujausias kofeino šalinimo būdas, kai suskystintos anglies dvideginio dujos ištraukia iš pupelių kofeiną. Kofeinu pripildytos dujos perkeliamos į kitą talpą, keičiant slėgį atskiriamos nuo kofeino ir vėl grąžinamos į pirminę padėtį. Atskirtas kofeinas gali būti naudojamas vaistų, kosmetikos, energinių dėrimų ir kitų produktų gamybai. Šis metodas dėl savybės išlaikyti skonines savybes ir galimybės lengvai naudoti atskirtą kofeiną yra itin palankiai vertinamas.
Skani kava be kofeino – misija įmanoma!
Vis daugiau žmonių šiandienos pasaulyje ieško itin kokybiškos ir skanios kavos be kofeino. Ir vis dažniau juos lydi džiugesys tokią atradus elektroninėje parduotuvėje cofmos.lt. Kviečiame pasidairyti po platų kavos pupelių ir maltos kavos asortimentą ir išsirinkti labiausiai jūsų lūkesčius atitinkantį skonį! Mėgaukitės kosmiškai skania kava kasdien iš „Cofmos“.