Nemokamas siuntimas nuo 21 € -> Sužinok daugiau

Atraskite kavą iš naujo: 7 skirtingi kavos ruošimo būdai namuose

Kava – stebuklas, kuris kaskart atsiskleidžia skirtingomis spalvomis. Kiekvieną kartą gaminant kavą ji vis kitokia: švelnesnė, stipresnė, saldesnė, rūgštesnė… O kur dar įvairūs kavos gaminimo priedai, įvairūs kavinukai, kavos aparatai, kurie padeda atsiskleisti dar kitokioms, lig šiol neskanautoms natoms… Šauniausia yra tai, kad trokštamą skonį galima pasigaminti tiesiog savo namuose! Pristatome jums net 7 skirtingus kavos ruošimo būdus, kurie padės paįvairinti kasdienius kavos ritualus.

Turkiška kava

Turkiška kava užima itin reikšmingą vietą kavos istorijoje, o pats gaminimo metodas skaičiuoja jau ne vieną šimtmetį. Norint pasigaminti turkiškos kavos jums prireiks turkiško kavinuko, smulkiai maltos kavos, šalto vandens, cukraus. Turkiškai kavai ruošti tinkamiausios šviežiai skrudintos ir šviežiai maltos kavos pupelės. Paruošti šią kavą itin paprasta: tereikia į virimo indą įpilti kiek daugiau šalto vandens, nei norite paruošti kavos puodelių, įberti kavos (1–2 šaukšteliai vienam puodeliui), jei norisi įberti cukraus. Viską subėrus būtina pamaišyti tol, kol cukrus ištirps. Tuomet išimamas šaukštelis ir kavinukas dedamas ant viryklės. Kavai šylant maišyti nebegalima! Atidžiai stebėkite kavinuką – kai tik kavos puta pasiekia indelio viršų, indelis nuimamas nuo viryklės, lengvai pamaišomas, vėl uždedamas ant viryklės iki kol puta pasieks indelio kraštus ir taip kartojama tirs kartus. Kava išpilstoma į puodelius, palaukiama apie 30 sekundžių, kad nusėstų nuosėdos. Išpilstyta tikra turkiška kava nebalinama, nesaldinama ir nemaišoma, pagardinama kardamonu.

Prancūziškas kavinukas (French press)

Sodrią ir turinčią stiprų aromatą kavą namuose galima paruošti su prancūzišku kavinuku. Į kavinuko kolbą tereikia suberti stambiai maltą kavą, trečdalį pageidaujamo kiekio vandens, palaukti minutėlę, išmaišyti, supilti likusį vandenį, palaukti dar tris minutes, uždengti indą ir stūmokliu nuspausti tirščius. Tai yra itin paprastas būdas pasigaminti skanią kavą be tirščių savo namuose, darbe ar net išvykoje.

Aeropress

„Aeropress“ kavinukas su filtru veikiau primena laboratorijose naudojamą įrankį, nei kavai skirtą indą. Šiuo įrankiu gaminama kava dažnai vadinama espresso. Ši espresso kava paruošiama vos per 30 sekundžių! Tereikia į plikymo cilindrą įberti norimą kiekį maltos kavos, pastatyti plikymo indą virš puodelio ar kito indo, užpilti jį 60 ml karšto vandens, pamaišyti apie 10 sekundžių ir lėtai nuspausti stūmoklį. Gautą kavą galima skiesti karštu vandeniu iki norimo stiprumo.

Chemex kavinukas

Elegantiškas stiklinis „Chemex“ kavinukas – tikras geros kavos palydovas. Naudojant patentuotus „Chemex“ filtrus galima išgauti ne tik kavą be nuosėdų, bet ir išgrynintą, ryškaus skonio ir malonių poskonių kavą. Šiuo kavinuku galima paruošti 3–6 puodelius kavos, tad puikiai tinka ir kavos mylėtojų šeimai. Įstatytą kavinuko filtrą, pirmiausia, rekomenduojama perlieti karštu vandeniu, kad iš to pasišalintų visi galimi pašaliniai skoniai ir sušiltų pats indas. Tuomet, išpylus vandenį, į kavos filtrą tereikia įberti norimą kiekį rupiau maltos kavos, užpilti ketvirtadalį vandens, palaukti 30 sekundžių, per maždaug 3–4 minutes spirale nuo indo kraštų supilti likusį vandenį. Ypač svarbu vandenį pilti lėtai.

Moka kava

Moka kavinukas – kava jūsų puodelyje vos per kelias minutes! Jums bus reikalingas moka kavinukas, smulkiai malta kava ir, žinoma, vanduo. Į kavinuko apatinę dalį iki apsauginio vožtuvo pilamas vanduo, į filtrą beriamas norimas kiekis smulkiai maltos kavos, kavinukas surenkamas, įdedamas filtras su kava ir arbatinukas pastatomas virti. Kaistant vandeniui didėja slėgis, per vožtuvą į filtrą su kava ima veržtis karštas vanduo. Išgirdus vandens gurguliavimą galima nuimti kavinuką nuo viryklės. Moka kavinuku pasiruošite koncentruotą, intensyvią kavą su tiršta kremine puta. Šią kavą galite gerti gryną arba gardinti įvairiais priedais.

Šalta cold brew kava

Cold brew kava – kai norisi ko nors šalto. Tai puikus būdas atsivėsinti ar palepinti save kiek kitokiu kavos skoniu. Brew kava yra saldesnė, nei įprasta kava, mat nesąveikaudama su karštu vandeniu neišskiria savo rūgštumo, tad puikiai tinka tiems, kurie susiduria su skrandžio problemomis. O dabar apie tai, kaip pasigaminti šaltą kavą. Pirmiausiai į indą įpilamas norimas kiekis vandens, suberiamas norimas kiekis rupiai maltos kavos, išmaišoma, indas uždengiamas maistine plėvele ar dangteliu ir paliekama apie 12–24 valandas brandintis vėsioje patalpoje ar šaldytuve. Praėjus minėtam laikui kavos tirščiai pašalinami naudojant „Chemex“ ar prancūzišką kavinuką. Jei tokio kavinuko neturite – galite kavą nusunkti tiesiog sieteliu ar medžiaga. Brandinta kava šaldytuve gali stovėti iki dviejų savaičių, tad dažnai gaminama koncentruota. Su cold brew kava galima eksperimentuoti: gerti kaip juodą kavą, kavą su pienu, saldinti sirupais, įvairiais saldikliais, gerti šaltą ar net šildyti.

Automatiniai kavos aparatai

Bene paprasčiausias ir greičiausias būdas paruošti kavą – automatinis kavos aparatas. Modernūs kavos aparatai visą ruošimo procesą atlieka vos paspaudus vieną mygtuką! Automatiniai kavos aparatai dažniausiai mala kavos pupeles patys, tad jūsų puodelį kaskart pripildo šviežiausi kavos aromatai iš viso pasaulio, tad telieka išsirinkti tik norimą skonį! Na, o jei dar nežinote kaip išsirinkti, kviečiame skaityti kitą mūsų straipsnį „Kaip pasirinkti kokybiškas pupeles namų kavos gaminimui“.

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the cart.





Close