Espresso kava – tai terminas, kurį girdėjo beveik visi. Ko gero, dauguma ir žino, kad espresso kava yra koncentruota, subtilaus, rafinuoto skonio, turinti daug kofeino. O ar žinojote, kad espresso kava gali būti ruošiame net keturiais skirtingais būdais? Girdėjote, kad būtent iš šios kavos gaminamos ir kitos kavos ir kavos gėrimai? O gal teko girdėti, kokia tinkamiausia kava espresso ruošimui? Jei ne, tuomet kviečiame artimiau susipažinti su espresso pagrindais.
4 espresso ruošimo būdai
Espresso kava pasaulyje itin vertinama dėl savo ryškių skoninių savybių, koncentruoto skonio ir, žinoma, didesnio kofeino kiekio. Šia kava dažniausiai mėgaujamasi pirmoje dienos pusėje kaskart skonio receptorius paruošiant stikline vėsaus vandens. Espresso kava dažniausiai gaminama iš arabika, robusta kavos pupelių ar jų mišinio. Robusta pupelėse yra daugiau kofeino, tad trokštantys šiek tiek kartesnio ir stipresnio poveikio renkasi būtent šios rūšies pupeles. Pasaulyje egzistuoja net keli espresso kavos ruošimo būdai.
Klasikinis espresso – tai maždaug 50–65 mililitrai stiprios juodos kavos be priedų, kuri paprastai ruošiama iš arabika ar robusta pupelių ar jų mišinio. Espresso intensyvumas priklauso nuo to, kiek bus dedama maltos kavos – kuo kavos daugiau, tuo lėčiau per ją sunksis vanduo, tuo kartesnis ir sodresnis bus skonis.
Ristretto – itališkai šis žodis reiškia „apribota“. Ir iš tiesų, tai yra tokia pat espresso kava, tačiau joje skysčio kiekis labai ribotas – beveik tris kartus mažesnis, vos 15–20 ml. Šioje kavoje kofeino, lyginant su klasikiniu espresso gėrimu, yra kur kas mažiau, tačiau aromatinių medžiagų daugiau.
Caffe lungo – paprastai tariant, tai yra espesso kava su dvigubai daugiau vandens. 130–170 ml kavos yra kur kas daugiau kofeino, nei anksčiau minėtose kavose, tačiau mažiau aromatų.
Caffe americano kava – tai didelis puodelis juodos kavos, kurį itin mėgsta lietuviai. Caffe americano ruošiama dažniausiai be jokių priedų ir vartojama bet kuriuo dienos metu.
Kitos kavos, pagamintos espresso pagrindu
Įdomu tai, kad espresso kava gali būti geriama kaip atskiras gėrimas ir… naudojama kitoms kavoms gaminti! Taip taip, perskaitėte teisingai. Espresso kava yra vienas iš macchiato, cappuccino ar net caffe latte ingredientų! Leiskite papasakoti Jums apie tai plačiau.
Macchiato – tai espresso kava, pagardinta truputėliu šilto plakto pieno. Macchiato gali būti gardinama cukrumi, šokoladu, įvairiais sirupais.
Cappuccino – itališka ir lietuvių ypač mėgstama kava, kurios pagrindą sudaro 25 ml espresso kavos ir maždaug 125 ml karšto pieno su tiršta pieno puta. Tai šiek tiek silpnesnė kava, nei macchiato, kuri taip pat gali būti gardinama cukrumi ir įvairiais kitais priedais.
Caffe latte gali priminti cappuccino kavą – tai ta pati espresso kava su daugiau pieno, bet mažesne pieno puta. Jei vyksite į Italiją, prisiminkite, kad visuomet turite prašyti „Caffe Latte“, mat užsisakius „Latte“ gausite tiesiog stiklinę pieno.
Latte macchiato – tai kava, kurioje galite rasti dar daugiau pieno! Yra net juokaujama, kad Latte macchiato yra karštas pienas su šlakeliu stiprios espresso kavos.
Caffe corretto – tai kava, kurios rekomenduojame vengti, jei žadate vairuoti! Tai espresso kava, pagardinta stipraus alkoholinio gėrimo šlakeliu: grapa, brendžiu, sambuka ar kt.
Pasigaminkite gardžiausią espresso kavą savo namuose!
Gardi espresso kava jūsų namuose – misija įmanoma! Kviečiame užsukti į mūsų elektroninę parduotuvę cofmos.lt ir išsirinkti mėgstamiausią espresso kavą! Be to, mūsų asortimente rasite ir daugybę kavos ruošimui namuose reikalingų priedų, kurie padės greičiau ir lengviau paruošti kvapnų kavos puodelį.