Kodėl verta rinktis šviežiai maltą kavą?

Malta kava – prekė, kurią galime rasti kiekvienoje parduotuvėje. Ne paslaptis, kad lietuviai dažniausiai įsigyja iš anksto jau sumaltą kavą, o ją ruošia tiesiog plikant puodelyje. Malta kava gali būti ruošiama ir įvairiuose kavinukuose: „Aeropress“, „Chemex“, „French press“ ir panašiai. Bet ar žinojote, kad laikas, per kurį malta kava nepraranda savo skonio ir kvapo savybių […]

Malta kava – prekė, kurią galime rasti kiekvienoje parduotuvėje. Ne paslaptis, kad lietuviai dažniausiai įsigyja iš anksto jau sumaltą kavą, o ją ruošia tiesiog plikant puodelyje. Malta kava gali būti ruošiama ir įvairiuose kavinukuose: „Aeropress“, „Chemex“, „French press“ ir panašiai. Bet ar žinojote, kad laikas, per kurį malta kava nepraranda savo skonio ir kvapo savybių yra kur kas trumpesnis, nei kavos pupelių? Būtent dėl šios priežasties cofmos.lt rekomenduoja rinktis tik šviežiai maltą kavą.

Kiek laiko kava laikoma šviežia?

Ar žinote, po kiek laiko malta kava pradeda prarasti savo skonio ir kvapo savybes? Maždaug po 3 mėn. Vadinasi, jei perkate jau maltą kavą iš įprastų prekybos centrų ar kavos parduotuvių, kurios parduoda kavą, kurią mala ne pačios, labai tikėtina, kad jus pasieks toli gražu ne šviežiai malta kava. Nepamirškite ir savo kavos vartojimo įpročių – per kiek laiko suvartojate pakelį maltos kavos. Ar teko pajusti tą jausmą, kai nusipirkus savo mylimos kavos jos skonis atrodo pasikeitęs? Gali būti, kad visas kavos pupelių apdorojimo procesas liko nepakitęs, tačiau jums tiesiog ne taip pasisekė ir įsigijote seniau maltą kavą…

Šviežiai malta – skanesnė?

Šviežiai malta kava pasižymi stipresniu, labiau subalansuotu skoniu ir aromatu. Skaičiuojama, kad kava turi daugiau nei 1000 skirtingų aromato molekulių, o nuo sumalimo tepraėjus 15 minučių, jų lieka vos 40 %! Sumalus pupeles padidėja bendras kavos pupelių paviršiaus plotas, kuris iš pupelės išgarina aromatui svarbų CO2, o sąlytis su oru sukuria oksidaciją, kuri neigimai veikia kavos skonį. Norint maksimaliai išlaikyti nepakitusį nei skonį, nei kvapą, tiesiog būtina maltą kavą laikyti itin sandariai. Sandariai laikoma kava šviežia išlieka iki 3 mėnesių. Visgi, nereikėtų pamiršti, kad iš maltų kavos pupelių palaipsniui išsiskiria anglies dvideginis, tad ilgai laikant kavą sandarioje pakuotėje ši gal išsipūsti. Ko gero, ne kartą esate pastebėję tiek ant maltos kavos, tiek ant kavos pupelių pakuočių esančius nedidelius vienpusius vožtuvėlius, kurie iš pakuotės leidžia pasišalinti anglies dvideginio pertekliui, tačiau į vidų neleidžia pateikti orui.

Kavos malimas namuose

Kaip jau supratote, siekiant pajusti tikriausią kavos skonį, rekomenduotina rinktis šviežio skrudinimo, šviežiai maltą kavą ar net susimalti ją patiems. Turint tam reikalingą prietaisą tą padaryti ypač lengva: namuose ypač patogus automatinis malūnėlis, į kurį tereikia sudėti kavos pupeles ir spustelėti mygtuką. O štai rankinis malūnėlis gali leisti mėgautis kava bet kokių išvykų metu ar net darbe! Sumalus kavos pupeles ir iškart paruošus kavą išsaugomi visi natūraliai joje esantys eteriniai aliejai, o tai lemia malonų kiekvieno gurkšnio skonį.

Maltos kavos kokybė: kaip neapsigauti?

Visgi, jei kavos malti namuose neturite galimybės arba to daryti paprasčiausiai nenorite, tačiau trokštate mėgautis kokybiška kava – rekomenduojame pirkti tik šviežiai maltą kavą. Galbūt dabar šyptelėjote mintyse uždavę klausimą „kaip gi žinoti, kada kava malta?“. O atsakymas labai paprastas – atidžiai skaityti tai, kas parašyta ant pakuotės. Ant kiekvienos kokybiškos kavos pakuotės turėtumėte rasti kelis labai svarbius rodiklius, kuriuos išanalizavę sužinosite kavos kokybę ir šviežumą. Be kavos rūšies, jos kilmės regiono ir augimo aukščio labai svarbiu indikatoriumi yra datos. Pirmiausia atkreipkite dėmesį, kada kava skrudinta. Praėjus daugiau, nei 3 mėnesiams skrudinta kava praranda dalį savo savybių, todėl nebėra laikoma šviežia. Kaip jau supratote, kita svarbi data – malimo. Tobulo skonio kavos puodeliui kavos ekspertai rekomenduoja rinktis kuo šviežesnio malimo kavą.

Cofmos – šviežiai skrudinta ir sumalta pagal kiekvieno poreikius kava

Kai kuriuose lietuviškuose kavos namuose, tarp jų ir www.cofmos.lt, kava skrudinama ir malama vietoje. Itin aukštos kokybės brandintos kavos pupelės skrudinamos pagal tai, kokiam kavos gėrimui jos bus skirtos: stipriai jodai kavai ruošiamos tamsaus skrudinimo pupelės, o štai silpnesnei ar kavai su pienu gaminti ruošiamos šviesesnio skrudinimo pupelės. Siekiant skonio ir kvapo kokybės aukštumų šviežiai skrudintos pupelės malamos individualiai pagal tai, kaip žadama ruošti kava: rupiai malta kava puikiai tiks ją ruošiant su „Chemex“ ar „French Press“ kavinuku, o štai smulkiai malta – „Aeropress“ kavinuku ar kitu pamėgtu būdu. Kviečiame užsukti į cofmos.lt ir palepinti save kokybiška, šviežiai skrudinta ir šviežiai malta kava.

Kiti straipsniai

Kavos pupelės namuose: kaip jas laikyti?

Kava, ar kavos pupelės randamos, ko gero, visuose namuose. Lietuviai taip pamėgę šį gėrimą, kad tiesiog neįsivaizduoja ryto be garuojančio šio gėrimo puodelio. Bet ar žinote, kad blogai sandėliuojama šviežiai [...]
Skaityti

Kada kava tampa rūšine kava?

Ar esate kada ragavę tikros rūšinės kavos? Tokios, kuri savo tobulai subalansuotu skoniu, atrodo, kiekvieną pokalbį paverčia daug malonesniu, o kiekvieną poilsio minutę – ilgesne. Tobulą kavos puodelį pasiruošti nesudėtinga [...]
Skaityti

Kaip pasirinkti tinkamo skrudinimo kavą?

Šviežiai skrudinta kava – kiekvieno gero ryto ingredientas. Ko gero, esate pastebėję ant kavos pakuočių esančią informaciją apie kavos skrudinimą. Dažnai kavos skrudinimo lygis nurodomas žodžiais „Šviesaus“, „Vidutinio“, „Vidutiniškai tamsaus“ [...]
Skaityti