Geriausios rūšinės kavos paruošimo technikos

Rūšinė kava (specialty coffee) – aukščiausios kokybės kava visame pasaulyje. Tai sertifikuotų Rūšinės kavos asociacijos (SCA) kavos ragautojų (Q – graders) atrinkta kava, atitinkanti aukščiausius keliamus kokybės reikalavimus. Rūšinė kava tesudaro 10 % viso pasaulio kavos. Natūralu, kad kyla klausimas, kaip gi tokią itin aukštos kokybės rūšinę kavą paruošti nesugadinant jos skonio savybių. Kviečiame susipažinti […]

Rūšinė kava (specialty coffee) – aukščiausios kokybės kava visame pasaulyje. Tai sertifikuotų Rūšinės kavos asociacijos (SCA) kavos ragautojų (Q – graders) atrinkta kava, atitinkanti aukščiausius keliamus kokybės reikalavimus. Rūšinė kava tesudaro 10 % viso pasaulio kavos. Natūralu, kad kyla klausimas, kaip gi tokią itin aukštos kokybės rūšinę kavą paruošti nesugadinant jos skonio savybių. Kviečiame susipažinti su trimis kavos ruošimo technikomis, puikiai tinkančios rūšinei kavai ruošti.

3 būdai, kaip ruošti rūšinę kavą

Rūšinę kavą, kaip ir klasikinę, galima ruošti įvairiais būdais: pradedant nuo plikymo tiesiog puodelyje, baigiant ruošimą „Chemex“, „French Press“ ar filtriniais kavinukais. Rūšinė kava puikiai tiks tiek filtriniams, tiek pusiau automatiniams, tiek automatiniams kavos aparatams, mat galima įsigyti tiek rūšinės kavos pupeles, tiek rūšinę maltą kavą.

„Chemex“ kavinukas rūšinei kavai ruošti

„Chemex“ 400 ml kavos gėrimui prireiks 28 g rupiai maltų kavos pupelių. Į Chemex kavinuką įdedamas specialus „Chemex“ filtras. Įdėjus filtrą per jį pilamas karštas vanduo – taip pašalinamas popieriaus kvapas ir skonis bei sušildomas pats indas. Tuomet neišėmus filtro vanduo išpilamas. Į filtrą beriama ir tolygiai paskirstoma kava. Tam, kad kava pasiskirstytų galima švelniai pastuksenti į indą. Tuomet atliekamas pirminis plikymas: ant sumaltos kavos pilamas nedidelis kiekis, apie 50 ml, vandens, palaukiama 30 sekundžių, tada spirale nuo indo kraštų link centro per 3,5–4 minutes pilamas likęs vanduo, kol skysčio kiekis inde pasiekia 400 ml (vandens kiekį ir gaminimo laiką stebėti padeda specialios kavos ruošimo svarstyklės). Labai svarbu vandenį pilti lėtai, kad juo užpilta kava nepasiektų indo viršaus.

Rūšinės kavos ruošimas su „French Press“

„French Press“, arba lietuviškai vadinamas „Prancūziškas kavinukas“ išsiskiria tuo, kad jame gaminama kava spaudžiama prie indo dugno, o tokią kavą pagaminti itin paprasta! Vienam litrui kavos pagaminti tereikia suberti 70 g šviežiai kavamale maltos kavos (patartina malti rupiai), lietai užpilti trečdaliu karšto vandens, palaukti porą minučių, kol kava išskirs joje esančias skonio ir kvapo savybes, išmaišyti ir užpilti likusiu vandeniu. Palaukus tris minutes (kuo ilgiau kava mirks vandenyje, tuo ji bus stipresnė ir kartesnė) dar kartą išmaišyti ir nuspausti stūmokliu kavą. Nuspaudus iškart išpilstyti į puodelius. Kavinukus ypač lengva prižiūrėti, jie nėra brangūs ir vienu kartu galima pasigaminti net iki 1 l kavos! Be to, tokiu būdu ruošiant kavą galima eksperimentuoti be ribų: daugiau kavos, mažiau vandens, ilgiau leisti kavai sąveikauti su vandeniu, greičiau prispausti kavą prie indo dugno ir panašiai. Dar vienas pliusas tas, kad šis kavinukas išties universalus! Jame galima gaminti ir šaltai brandintą kavos gėrima (Cold Brew kava), užplikyti arbatžoles ar net suplakti pieną!

Rūšinė kava su „Aeropress“

Aeropress – ne toks patrauklus, veikiau ne kavinuką, o laboratorinį prietaisą primenantis, tačiau kokybe niekuo nenusileidžiantis simpatiškesniems kavinukams kavos gaminimo indas. Tai dažniausiai trijų dalių – stūmoklio, plikymo cilindro ir sietelio – prietaisas, skirtas lengvam ir greitam kavos ruošimui. Ruošiant kavą „Aeropress“ būdu rekomenduojama rinktis šviežias tamsesnio skrudinimo smulkiai maltas pupeles, mat taip atsiskleis geriausias kavos skonis. Ant sietelio rekomenduojama dėti popierinį filtrą ir tada jį prisuki prie plikymo cilindro, o prieš ruošiant kavą į cilindrą su filtru pilti karštą vandenį – taip bus pašalinamas popierinio filtro skonis ir pats cilindras įšils. Atlikus šį veiksmą vanduo išpilamas. Į pašildytą indą įberiamas norimas kiekis maltos kavos, ji tolygiai paskirstoma (galima net šiek tiek pajudinti ar švelniai padaužyti delnu, kad kavos dalelės tolygiai sukristų). Pastačius kavos plikymo indą virš indo, į kurį bėgs kava, į jį sukamaisiais judesiais įpilama apie 60 ml karšto vandens, tuomet kava su vandeniu apie 10 s pamaišoma, indas uždaromas ir kava lėtai nuspaudžiama stūmokliu. Nuėmus kavinuką puodelyje esančią kavą galima skiesti karštu vandeniu iki norimo stiprumo.

Kiti straipsniai

Kavos pupelės namuose: kaip jas laikyti?

Kava, ar kavos pupelės randamos, ko gero, visuose namuose. Lietuviai taip pamėgę šį gėrimą, kad tiesiog neįsivaizduoja ryto be garuojančio šio gėrimo puodelio. Bet ar žinote, kad blogai sandėliuojama šviežiai [...]
Skaityti

Kada kava tampa rūšine kava?

Ar esate kada ragavę tikros rūšinės kavos? Tokios, kuri savo tobulai subalansuotu skoniu, atrodo, kiekvieną pokalbį paverčia daug malonesniu, o kiekvieną poilsio minutę – ilgesne. Tobulą kavos puodelį pasiruošti nesudėtinga [...]
Skaityti

Kaip pasirinkti tinkamo skrudinimo kavą?

Šviežiai skrudinta kava – kiekvieno gero ryto ingredientas. Ko gero, esate pastebėję ant kavos pakuočių esančią informaciją apie kavos skrudinimą. Dažnai kavos skrudinimo lygis nurodomas žodžiais „Šviesaus“, „Vidutinio“, „Vidutiniškai tamsaus“ [...]
Skaityti