Nemokamas siuntimas nuo 21 € -> Sužinok daugiau

Espresso kavos kultūra Europoje: kaip ji keičiasi ir vystosi?

Apie ką pirmiausiai pagalvojate išgirdę žodį „kultūra“? Literatūrą, muziką, dailę ar kitus menus? O ar kada susimąstėte, kad kava taip pat turi savo kultūrą, ir jos dalimi esame kiekvienas iš mūsų? Espresso kavos kultūra – tai šimtmečius gyvuojančios kavos ruošimo, gaminimo ir net gėrimo tradicijos, nuolat besikeičiančios, bet išlaikančios savo gilias šaknis. Tai istorija, tai paveldas, tai iki mūsų dienų atkeliavusi išmintis.

Espresso kavos sostinė – Italija

Kavos kultūros Europoje formavimasis prasidėjo Italijoje. Venecija buvo būtent tas uostas, į kurį pirmąjį Europoje XVI a. importuotos kavos pupelės. Italai kava susižavėjo iškart jos paragavę. Iš čia kava pasklido po visą pasaulį. Išpopuliarėjus kavai kavinių savininkai ir jų lankytojai pageidavo greitesnio kavos ruošimo būdo, tad imta kurti espresso kavos aparatus. Didžiausių laimėjimų šioje srityje pasiekė italas Angelo Moriondo, kuriam 1884 m. Pavyko užpatentuoti naują garinę mašiną, kuri kavos gėrimą ruošdavo ekonomiškai ir itin greitai. Deja, bet šis kavos aparatas nebuvo populiarus, nes gamindavo itin didelius kiekius kavos. Spręsti šią problemą ėmėsi Luigi Bezerra ir išrado būdą, kaip kavą ruošti tiesiai į puodelį, o ne į didelę talpą. Patobulintas aparatas susilaukė didelio dėmesio ir greitai prasidėjo komercinė jų prekyba. Neilgai trukus visoje Italijoje ėmė kurtis amerikietiški kavos barai. Vienas iš pirmųjų barų, kuriame atsirado espresso aparatas buvo „Caffe Maranesi“ Florencijoje. Neilgai trukus jis buvo pradėtas vadinti „Caffe dei Ritti (pranc. kava stačiomis). Kaip sufleruoja pats pavadinimas, baruose kava buvo geriama tiesiog stovint prie baro vienu gurkšniu.

Espresso kava Italijoje šiandien

Daugiau nei šimtmetį nusidriekusi kavos istorija Italijoje suformavo kelis iki šiol Italijoje išlaikytus įpročius ir net įstatymus. Šiandien nukeliavę į tikrą amerikietišką kavos barą Italijoje jūs nerasite staliukų – čia ir dabar kava geriama tiesiog stovint prie baro, o tiksliau – tiesiog čia stabtelėjus, nes espresso kava pateikiama vos per kelias minutes ir dažnai išgeriama tiesiog vienu gurkšniu. Espresso kava Italijai tokia svarbi, kad kiekviena savivaldybė čia turi griežtai nustatytą šio gėrimo puodelio kainą, kuri svyruoja nuo 0,07 eur. iki 1,10 eur., o pati espresso kava laikoma ištekliu, kurį gauti, kaip ir vandenį, turi visi.

Iš Italijos į Europą: espresso kavos istorijos kaita

Nors Italija buvo tas Europos taškas, kuriame ryškiausiai ir stipriausiai vystėsi savita kavos kultūra, visgi, Europoje ji prigijo tik iš dalies. Toliau besivystant itališkajai espresso kavai europietiškoji tradicija pasuko šiek tiek kitu keliu, vedančiu į antrąją kavos populiarumo bangą. Tame kelyje pirmiausiai išryškėjo kavos gėrimo skirtumai: italai ir toliau ją gėrė tiesiog prie barų vienu gurkšniu, o štai europiečiai tai pavertė keliasdešimt minučių trunkančiu ritualu, pripildytu malonių pokalbių prie stalelio. Be to, antroji populiarumo banga pakeitė ir pačios kavos gaminimo taisykles: kava pradėta gardinti pienu, cukrumi ir kitais pagardais. Nors itališkosios espresso kavos šaknys ir liko, visgi, kamienu tapo kiti kavos gėrimai ir kokteiliai. Po masine gamyba raibuliuojančios ir mažiau į patį kavos skonį atsigręžusios antrosios populiarumo bangos sekė trečioji. Jos metu vėl atsigręžta į pačią kavą, jos kokybę ir skonį, pradėta domėtis kava tiesiai iš augintojų, pradėta labiau vertinti rūšinė kava.

Espresso kava – mažas malonumas kasdien

Šiandien espresso kavą galime gerti ne tik kavinėse, bet ir namuose. Tai gėrimas, kuris kavos istorijoje vaidina bene svarbiausią vaidmenį ir kuris, ko gero, savo vietos neužleis dar ilgai. Jei prieš pusšimtį metų kavos kultūra daugiausiai formavosi kavinėse, tai šiandien ji kasdien kuriama kiekvieno iš mūsų namuose. Kokybiška espresso kava mūsų namus pripildo įvairiais skoniais ir kvapais iš viso pasaulio, tad kasdien galime ragauti naujus ir dar neatrastus skonius. Na, o norinčius atrasti dar daugiau espresso kavos skonių ir sužinoti, kaip galima įdomiau paruošti šią kavą, kviečiame skaityti straipsnį „Espresso pagrindai: ką reikia žinoti kiekvienam kavos mylėtojui“.

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the cart.





Close