Ar esate kada ragavę tikros rūšinės kavos? Tokios, kuri savo tobulai subalansuotu skoniu, atrodo, kiekvieną pokalbį paverčia daug malonesniu, o kiekvieną poilsio minutę – ilgesne. Tobulą kavos puodelį pasiruošti nesudėtinga net namuose, jei turite šviežios rūšinės kavos. O ar žinojote, kaip kava tampa rūšine ir kas lemia jos skonį? Jei ne – kviečiame susipažinti.
Rūšinė kava: kas tai ir kaip kava tokia tampa
Rūšinė kava (specialty coffee) – tai geriausia kava pasaulyje! Tai yra oficialių kavos ragautojų (Q–graders) iš Rūšinės kavos asociacijos (Specialty Coffee Association, SCA) pagal kriterijus atrinkta kava. Oficialūs kavos ragautojai pagal labai griežtus reikalavimus vertina kavos išvaizdą, jos skonį ir aromatą. Ragaudami šviežiai skrudintą, stambiai sumaltą ir ką tik užpiltą vandeniu kavą jie vertina išsiskiriantį aromatą, kavos skonį, poskonį, sodrumą, skonio balansą, saldumą, tyrumą, rūgštumą ir kitus atributus. Kava vertinama balais nuo 1 iki 100 ir tik daugiau nei 80 balų surinkusi kava tampa rūšine. Rūšinė kava sudaro tik apie 10 procentų visos pasaulyje užauginamos kavos, o tai signalizuoja, kad rūšinė kava yra tikrai skaniausia kava pasaulyje.
Rūšinė kava: skonį lemiantys faktoriai
Rūšinė kava gali turėti begales skonių. Vienos kavos pupelės saldesnės, kitos pasižymi malonia rūgštele, vienų pupelių kava gardžiuojantis jaučiamos vaisių natos, kitų – riešutų, vyno ar net tabako. Galima manyti, kad viską lemia kavos rūšis, tačiau tai nėra visiškai tiesa. Net ir tos pačios rūšies pupelės, veikiamos skirtingo klimato, gali turėti visiškai kitokį skonį. Skirtingą pupelių skonį daugiausiai lemia keturi faktoriai.
Pupelių augimo aukštis, stebėtina, bet turi bene didžiausią įtaką kavos skoniui. Geriausia kava auginama aukštikalnėse, kur įgauna taip siekiamą saldumą, yra kokybiškesnė ir dėl ilgo kavos uogų brendimo laiko turi gali turėti pačių įvairiausių skonio natų.
Pupelių porūšis nulemia labai daug. Kai kurio porūšio kavos turi itin specifinį skonį, skirtingas ir ryškias skonio natas. Daugiau apie arabika kavos pupelių porūšius kviečiame skaityti ankstesniame mūsų straipsnyje „Kavos rūšys ir porūšiai – skirtingų skonių paslaptis“.
Regionas, kuriame augo kavamedžiai, taip pat lemia kavos skonį. Skirtingos klimato sąlygos, dirvožemis ir net gamtos nulemtas brendimo laikas suteikia kavai specifinių skonių.
Afrikoje auginama kava kupina uogų, vaisių, gėlių, arbatos ar net vyno natų, turi šiek tiek rūgštumo.
Azijoje užaugusi kava rūgštesnė, kartesnė, gali turėti juodojo šokolado, tabako, medienos poskonių.
Pietų Amerikoje užauginama labiausiai balansuoto skonio, švelni, turinti šiek tiek saldumo, šokolado, riešutų ar vaisių natų kava.
Centrinėje Amerikoje, galima sakyti, auga turtingiausia savo skonio natomis kava: nuo ryškių tropinių vaisių iki riešutų natų.
Skirtingi apdorojimo būdai taip pat lemia skirtingus kavos skonius.
Sausuoju būdu apdirbama kava prisisotina kavos uogos saldumu, todėl gali turėti tropinių vaisių, šokolado natų.
Drėgnuoju metodu apdorojama kava švelnesnė, turinti tyresnį ir lengvesnį skonį, ryškias gėlių, arbatos ar citrusinių vaisių natas.
Honey apdorojimas dar skirstomas į: black honey, red honey ir yellow honey, todėl gali turėti pačių įvairiausių poskonių: medaus, vaisių, arbatų, riešutų, gėlių. Rūšinė kava dažniausiai apdorojama šiuo metodu.
Anaerobinis – sparčiai populiarėjantis kavos apdorojimo būdas. Šiuo būdu apdirbta kava gali turėti itin egzotiškų ,vaisiškų natų.
Rūšinė kava internetu
Rūšinė kava – puikus būdas palepinti tiek artimuosius ar draugus, tiek save. Skani kava – tai lyg maža šventė, maža poilsio pertraukėlė, laikas sau. Atraskite mylimiausią rūšinės kavos skonį ir pasiruoškite kvapnų kavos puodelį, o jei norite paįvairinti kasdienybę, kviečiame skaityti mūsų ankstesnį straipsnį „Geriausios rūšinės kavos paruošimo technikos“ ir sužinoti, kaip galite pakeisti įprastą kavos ruošimą ir nustebinti savo skonio receptorius. Net ir pati skaniausia kava greitai ir lengvai gali pasiekti bet kurį Lietuvos kraštą: užsisakykite kavą internetu tiesiai iš šviežios kavos namų cofmos.lt.