Kava, ar kavos pupelės randamos, ko gero, visuose namuose. Lietuviai taip pamėgę šį gėrimą, kad tiesiog neįsivaizduoja ryto be garuojančio šio gėrimo puodelio. Bet ar žinote, kad blogai sandėliuojama šviežiai skrudinta kava savo skonio ir kvapo savybes gali tiesiog prarasti? O, galbūt, su tuo jau susidūrėte? Tam, kad galėtumėte kasdien mėgautis itin aromatinga šviežia kava, kviečiame pasitikrinti, ar teisingai ją laikote.
7 patarimai, kaip laikyti kavos pupeles
Šviežiai skrudinta kava yra itin aromatinga, kupina įvairių skonio natų. Siekiant, kad tiek klasikinės, tiek rūšinės kavos pupelės ar malta kava po skrudinimo kuo ilgiau išliktų nepakitusio skonio ir aromato, rekomenduojama jas laikyti tam tikromis sąlygomis.
Neleiskite kavai sąveikauti su oru. Sąveikaudama su oru kava praranda savo skonio ir aromato savybes. Sandarus ir oro nepraleidžiantis indas ypač svarbus laikant maltą kavą, mat maltos kavos paviršiaus plotas, kuris gali sąveikauti su oru ir prarasti savo savybes, yra didesnis. Kavos pupeles ar maltą kavą geriausia laikyti keraminiame, stikliniame ar nerūdijančio plieno inde.
Laikykite tamsioje vietoje. Įdomu tai, kad sąlytis su šviesa taip pat gali sąlygoti kai kurių dalelių praradimą. Pavyzdžiui, laikant nors ir sandariame, tačiau skaidriame inde, kur kavą pasieks tiesioginiai saulės spinduliai, pupelės gali išblukti, vadinasi, prarasti savo savybes.
Laikykite šaltai. Šviežiai skrudinta kava pradeda prarasti savo skonio ir aromato savybes maždaug po trijų mėnesių. Laikant kavą šiltoje vietoje visas procesas pagreitėja, todėl kava greičiau netenka geriausių savybių.
Venkite drėgmės. Didžiausias kavos pupelių priešas – drėgmė. Sudrėkusios kavos pupelės ne tik pakeičia savo skonį, bet ir gali lengvai supelyti. Būtent dėl šios priežasties nerekomenduojama kavos laikyti vietose, kur yra daug drėgmės: šaldytuve, šaldiklyje, spintelėje prie viryklės ir kt.
Laikykite toliau nuo pašalinių kvapų. Kava linkusi sugerti kvapus. Ko gero, esate girdėję, kad norint pašalinti iš šaldytuvo nemalonų kvapą į jį galima dėti kavos tirščius. Kavos pupelės absorbuodamos aplinkos kvapus gali ne tik prarasti savo skonio ir aromato savybes, bet ir pasipildyti nepageidaujamomis.
Pirkite mažesnes pakuotes. Jei jūsų šeimoje kava nėra dažnai geriama, tam, kad ji išsilaikytų šviežia, rekomenduojame rinktis mažesnes pakuotes. Taip kavą spėsite suvartoti jai nespėjus pradėti prarasti pirmųjų aromato ir skonio savybių.
Laikykite indeliuose su vožtuvėliu. Ko gero, esate pastebėję ant kokybiškų kavos pakuočių esančius plastikinius nedidelius vožtuvėlius. Jie skirti tam, kad į pakelį nepatektų deguonis, tačiau iš pakelio pasišalintų kavos pupelių generuojamas anglies dioksidas. Ilgai laikoma itin uždara pakuotė be vožtuvėlio, laikui bėgant gali taip išsipūsti, kad net suplyšti. Indas su vožtuvėliu apsaugo kavos pupeles ir leidžia kuo ilgiau jas išlaikyti šviežias.
Remiantis šiomis septyniomis rekomendacijomis gali būti laikoma tiek malta kava, tiek klasikinės kavos pupelės, rūšinės ar kavos pupelės be kofeino. Tikimės, kad dabar kavos laikymas bus daug aiškesnis ir paprastesnis.
Išsirinkite geriausią kavą namams
„Cofmos“ kavos ekspertų rekomendacijas, kaip geriausia laikyti bet kurios rūšies kavą jau aptarėme, tad belieka išsirinkti mėgstamą skonį ir kasdien mėgautis tobulu puodeliu. Išsirinkti kavą daug paprasčiau, kai žinome kokios yra skirtingų pupelių rūšių skonio savybės. Kviečiame skaityti ankstesnį mūsų straipsnį „Kavos rūšys ir porūšiai – skirtingų skonių paslaptis“ ir įminti skaniausios kavos paslaptį.