APIE RIO AZUL
Ši kava atkėliauja iš Rio Azul kooperatyvo, esančio Huehuetenango savivaldybėje, Gvatemaloje. Šis regionas įsikūręs Cuchumatanes kalnų papėdėje, aukščiausioje ne vulkaninės kilmės kalnų grandinėje Centrinėje Amerikoje. Šiluminių karštųjų masyvų ir vėsiųjų masyvų mišinys apsaugo vietovę nuo įšalo, todėl čia susidaro tinkamos sąlygos kavai augti iki 2 000 m virš jūros lygio. Huehuetenango kava laikoma viena kokybiškiausių Gvatemaloje.
“Rio Azul” vienija 400 smulkiųjų ūkių, kurių plotas vidutiniškai siekia 0,8 ha. Juose visų pirma auginama kava, bet taip pat auginami kukurūzai ir pupelės ūkininkų asmeniniam vartojimui. Dėl ribotų kavos perdirbimo išteklių ūkininkai bendradarbiauja su “Unitrade Coffee” – eksporto bendrove, valdančia apdorojimo malūną Huehuetenango mieste. Unitrade ne tik palengvino patekimą į tarptautines rinkas, bet ir įsteigė CoffeeCare – organizaciją, kuri rūpinasi ūkininkų ir jų vaikų švietimu, mityba ir sveikata.
DRĖGNASIS APDOROJIMAS
Tai vienas iš įprastų kavos apdorojimo procesų, derliaus nuėmimo metu griežtai laikomasi higienos normų. Šviežiai nuskinta kava ruošiama nuo 14 iki 9 val. Plovimo procesas vyksta kitą rytą. Kava perkeliama į šlapią malūną, kur išvaloma nuo plūduriuojančių uogų ir pašalinių pasitaikančių objektų. Tada minkštimas atskiriamas nuo pupelių naudojant depulptorių.
Sekantis žingsnis džiovinimas, kuri trūnka kol kavos dregmės lygis pasiekia 12 %. Iš kiekvienos džiovintos kavos partijos mėginys siunčiamas į kokybės kontrolės skyrių, kad būtų patikrintas kavos skonis ir kokybė. Pupelės laikomos su išoriniu lukštu, kuris yra naturali kauliuko apsauga, maišuose nuo 40 – 60 dienų, tai stabilizacijos laikotarpis. Prieš išsiunčiant eksportui, jos išvalomos lukštenimo mašina.
Reviews
There are no reviews yet.