- Rūšinės Kavos
Rūšinė kava – tikriems kavos gurmanams!
Atraskite naujus sezoninius rūšinės kavos skonius iš „Cofmos“. Mes itin vertiname kokybę, todėl skiriame ypatingą dėmesį kiekvienai kavos pupelei. Dėmesingai atrinktos pupelės skrudinamos šviežiai, nes tik taip atskleidžiama tikroji rūšinė kava, geriausios jos skonio ir kvapo savybės. Lepinkite save kasdien kokybiška rūšine kava.
Kas yra rūšinė kava ir kuo ji skiriasi nuo paprastos?
Rūšinė kava, angliškai speciality coffee, tai oficialių Rūšinės kavos asociacijos (angl. Speciality Coffee Association) ragautojų atrinkta, itin aukšta kokybe pasižyminti kava. Vertinimo metu ragaujama tik šviežiai skrudinta rūšinė kava, didžiausias dėmesys skiriamas skoniui ir jo intensyvumui, poskoniui, aromatingumui.
Kava gali tapti rūšine tik tada, jei ragautojų vertinimai atsižvelgiant į tam tikrus parametrus, yra didesni nei 80 (vertinimo skalėje 1 – mažiausia reikšmė, 100 – didžiausia). Vertintojams skyrus mažiau balų kava laikoma reguliaria, jai nesuteikiamas rūšinės kavos statusas. Tad rūšinė kava nuo paprastos skiriasi kokybe, skoniu ir jo intensyvumu, aromatingumu, poskoniu.
Nuo ko priklauso rūšinės kavos skonis?
Rūšinė kava turi begales skonių ir poskonių: vienos yra švelnesnės, aromatingesnės, kitos intensyvaus, šiek tiek kartesnės, trečios pasižymi gaivia rūgštele. Tokią skonių įvairovę lemia kavos ne vienas veiksnys. Įdomu tai, kad kavos skoniui didelę įtaką turi vietos, kurioje auginama kava, aukštis.
Visa rūšinė kava, be išimties, auginama aukštikalnėse. Kodėl? Štai jums atsakymas – kuo aukščiau kava auginama, tuo lėčiau ji bręsta, o kuo didesnis jos brendimo laikotarpis, tuo jos skonis tampa turtingesnis ir kompleksiškesnis. Be to, aukštikalnėse auginama kava dažniausiai įgauna taip vertinamą ir siekiamą saldumą. Be abejo, rūšinė kava skiriasi ir dėl šalies ar regiono, kurioje ji auginama, pupelių apdirbimo būdo ir skrudinimo intensyvumo.
Skirtingi kraštai – skirtingi skoniai
Skirtinguose žemynuose, šalyse ar net regionuose auginama rūšinė kava savo skoniu gali labai skirtis. Tai žinant galima kur kas greičiau išsirinkti norimą rūšinę kavą, tad trumpai pristatome pagrindijus skonių skirtumus skirtingose kavos auginimo vietose.
- Afrikoje auginama rūšinė kava laikoma išskirtiniausia. Apskritai, visas Afrikos žemynas gali būti laikomas kavos rojumi, mat čia užaugintos kavos pupelės pasižymi išties egzotiškais skoniais. Čia užauginta rūšinė kava kupina uogų, vaisių, gėlių, arbatų ir net vyno natų, yra ypač sultinga, turinti šiek tiek rūgštumo.
- Jei Afrikoje auginama kava primena egzotinę šventę, tai štai Azijos žemyne auganti – ekstremalų sporą. Azijoje auginama rūšinė kava kartesnė, pasižyminti stipresniais poskoniais, tokiais kaip pikantiški prieskoniai, juodasis šokoladas, tabakas, mediena ar stiprus raudonasis vynas. Azijoje kasmet didėja kokybiškos rūšinės kavos pasiūla.
- Pietų Amerikoje auginama rūšinė kava bene saugiausias pasirinkimas norintiems ją išbandyti. Čia užaugintos kavos pupelės švelnaus, subalansuoto skonio, turinčios šiek tiek natūralaus saldumo, kelias šokolado, riešutų ar vaisių natas. Ši kava pasižymi nedideliu rūgštumu ir nėra tokia karti, kaip, pavyzdžiui, auginama Afrikoje.
- Turtingiausia savo skonio natomis rūšinė kava yra auginama Centrinėje Amerikoje. Šiame regione auginamos kavos pupelės gali turėti nuo tropinių vaisių iki riešutų natų. Visgi, didžiausiu išskirtinumu galima laikyti jos išskirtinį ir ryškų skonį.
Skirtingai apdorota rūšinė kava atskleidžia skirtingus skonius
Ko gero, esate pastebėję, kad ant kavos pupelių pakuočių būna nurodyta kavos apdirbimo informacija. Norint išsirinkti labiausiai skonio lūkesčius pateisinančią kava svarbu žinoti, kaip gali kisti kavos skoniai skirtingai ją apdorojat.
- Seniausias žinomas kavos apdorojimo būdas – sausasis. Tai yra pats paprasčiausias apdorojimo būdas, kai nurinkus derlių kavos uoga kartu su kauliuku (pačia pupele) yra džiovinama ir tik po to atskiriamas kauliukas. Tokiu būdu apdorojama kava įgauna uogos saldumo, gali turėti tropinių vaisių, šokolado natų.
- Populiariausias, tačiau brangiausias kavos apdorojimo būdas – drėgnasis. Jo metu naudojama daug vandens: nuėmus derlių specialia įranga nuo kavos pupelės pašalinama uogos odelė ir viršutinis minkštimo sluoksnis, tuomet kava talpinama į specialius konteinerius su nedideliu vandens kiekiu. Talpoje kava apliekama 12–72 val. fermentuotis, praėjus šiam laikui pupelės gerai išplaunamos dideliu vandens kiekiu ir tik po to džiovinamos. Taip apdirbama kava turi švelnesnį, lengvesnį ir tyresnį skonį, gali pasižymėti aiškiai juntamais gėlių, arbatos, citrusinių vaisių skoniais.
- Viduriukas tarp sausuoju ir drėgnuoju būdais apdorojamų kavų – Honey apdorojimo metodas. Taip apdirbant kavos pupeles nuo uogos pašalinama odelė ir dalis minkštimo, o likusi dalis kartu su pupele džiovinami. Jei pupelė sudžiovinama su daug minkštimo, jos apdorojimo būdas vadinamas black honey, palikus mažiau minkštimo – red honey, na, o jei minkštimo liko labai mažai – yellow honey. Šiais būdais apdorojamos kavos pupelės pasižymi vidutiniu skonių stiprumu, gali turėti vaisių arba arbatų poskonių.
- Sparčiai populiarėjantis kavos apdirbimo būdas – anaerobinis. Šis metodas padeda paveikti kavos konsistenciją ir jos skonį, tad juo galima išgauti tiek vaisinių, tiek egzotinių skonio natų. Visos kavos uogos, ar su dalimi minkštimo, patalpinamos į sandarų konteinerį su itin mažai deguonies. Tokiu būdu kava fermentuojama ir priklausomai nuo fermentacijos trukmės, taip kinta pupelių skonis.
Ar žinojote, kad…?
- pasak legendos, Etiopijoje kavą XI a. atrado ožkos. Suėdusios augančią kavą šios tapo itin energingomis ir taip patraukė vietinių dėmesį;
- kava – vienas iš populiariausių gėrimų visame pasaulyje;
- XVII–XVIII a. kavos namai buvo populiaria intelektualų ir filosofų diskusijų vieta;
- pasaulyje egzistuoja per 100 kavos rūšių, tačiau arabikos pupelės sudaro net 70 proc. visos kavos pupelių pasaulyje;
- į Europą kavą atgabeno vienuoliai;
- terminas „rūšinė kava“ įsitvirtino tik 1973 m., o išpopuliarėjo 2000-aisiais;
- rūšinė kava tesudaro 10 procentų visos pasaulyje parduodamos kavos.