Nemokamas siuntimas nuo 21 € -> Sužinok daugiau

Visa tiesa apie tai, kas yra tirpi kava ir ar verta ją rinktis

Kava, o tiksliau, kavos pupelės, pasaulyje pradėtos plačiau vartoti apie XV amžių, kai dar tirpi kava nebuvo atrasta. Pirmoji tirpios kavos versija pasaulį išvydo apie 1880 metus Prancūzijoje. Vėliau kelios tirpios kavos variacijos buvo pristatytos ir kitose pasaulio šalyse. Tik po trisdešimties metų, apie 1910-tuosius tirpi kava pristatyta visuomenei. Šiandien šią kavą galima įsigyti bet kuriame prekybos centre ar internetu. Bet ar žinote, kas yra tirpi kava apskritai, kaip ji gaminama ir ar išties verta ją vartoti? Jei ne, tuomet kviečiame susipažinti.

Tirpios kavos kelias į populiarumą

Tirpi kava išpopuliarėjo Pirmojo pasaulinio karo metu, kai tirpios kavos gamyba nebuvo dar labai paplitusi. Ruošiant maisto davinius JAV kariams buvo ilgai svarstoma, kaip galima būtų į juos įtraukti ir tokį tonizuojantį gėrimą kaip kava. Puikiu sprendimu tuo metu tapo išdžiovintas kavos ekstraktas, kuris ilgai galioja, o jo sandėliavimas yra ypač paprastas. Vėliau tirpia kava pradėjo domėtis ne tik kariai, bet ir civiliai. XX a. pirmojoje pusėje Brazilijoje buvo užaugintas rekordinis kavos pupelių kiekis. Tam, kad visos kavos pupelės būtų sunaudotos, Brazilijos kavos institutas kreipėsi į „Nestle“ kompaniją ir paprašė jų sukurti tirpios kavos produktą, kuris turėtų ilgą galiojimo laiką ir būtų lengvai sandėliuojamas. Maždaug po aštuonerių metų juos aplankė sėkmė ir dienos šviesą išvydo tirpi kava „Nescafe“, kuri dar labiau išpopuliarėjo Antrojo pasaulinio karo metu ir netgi pasiekė šiandienos parduotuves.

Tirpios kavos gamybos procesai

Nenustebinsime – tirpi kava gaminama iš kavos pupelių. Kavos pupelės apdorojamos vienu iš kelių metodų, vėliau skrudinamos ir ypač smulkiai sumalamos. Tirpi kava, lyginant su malta kava, dažniausiai gaminama iš mažesne kokybe pasižyminčių pupelių. Sumaltos kavos pupelės vėliau tirpinamos vandenyje, o gautas koncentratas džiovinamas užšaldant arba pučiant šiltą orą. Taip gaunamos kavos granulės, kurias užpylus šiltu vandeniu iškart gaunama paruošta kava be jokių nuosėdų. Deja, bet tirpios kavos gamybos metu neapsieinama be nuostolių: džiovinant kavos ekstraktą yra pašalinama didžioji dalis natūraliai kavoje esančių eterinių aliejų ir kitų mikroelementų, kurie lemia geresnį kavos skonį ir aromatą. Be to, lyginant su malta kava, joje yra perpus mažesnis kofeino kiekis, tad ji pasižymi silpnesniu tonizuojančiu poveikiu.

Tirpi kava šiandien

Pradėkime nuo to, kad vertinant pasauliniu mastu, tirpi kava toli gražu, nėra tokia populiari, kaip malta kava. Lietuviai dažniausiai renkasi turkišką kavą primenančią kavos atmainą, kai malta kava tiesiog plikoma karštu vandeniu ir tirpią kavą naudoja tik kaip kavos pakaitalą, o štai mūsų kaimynai lenkai labiausiai vertina būtent tirpią kavą. Įdomu tai, kad skirtinguose karštuose skiriasi ne tik kavos pasirinkimas, bet ir jos paruošimas. Štai, pavyzdžiui, Indijoje, taip pat dažnai Ispanijoje ir Portugalijoje, tirpi kava ruošiama tik su karštu pienu; Pietų Korėjoje tirpi kava maišoma su cukrumi ir pieno milteliais ir pateikiama kaip atskiras mišinys.

Tai tirpi kava ar malta kava?

Tirpi kava, lyginant su malta kava, yra kur kas pigesnė, jai gaminti nereikia kavos aparato ar kitų papildomų indų. Tirpią kavą patogu pasiimti su savimi į žygius ar keliones, nes ji ilgai galioja, nepalieka puodelyje tirščių, ją patogu vartoti. Visgi, tirpi kava nėra tas pats, kas, pavyzdžiui, maltų pupelių kava. Šviežiai malta pupelių kava daug aromatingesnė, turinti daugiau įvairių eterinių aliejų, kurie suteikia papildomų natūralių skonio natų (riešutų, karamelės, vaisių, uogų), yra gaminama iš aukštesnės kokybės kavos pupelių, yra šviežesnė. Žinoma, tirpios kavos mišiniai taip pat gali būti pagardinti įvairiais priedais ar kvapiosiomis medžiagomis ir išties nustebinti Jūsų skonio receptorius. Maltos kavos ruošimo laikas kur kas ilgesnis, nei tirpios kavos, tad gali atrodyti, kad tirpi kava yra išties puikus ir laiką taupantis sprendimas, bet ekspertų teigimu, ji savo skonio savybėmis neprilygsta maltai kavai. Kai kurie profesionalūs baristai juokauja, kad tirpi kava tėra gėrimas, užsimaskavęs skambiu pavadinimu.

Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the cart.





Close